Over Key-Note & Betthilde

Hallo, mijn naam is Betthilde,

dirigent, vocalist en muziekdocent

Actief & Betrokken

Wat ik ontzettend belangrijk vind in het werk dat ik doe is leerlingen en zangers te zien groeien in zelfvertrouwen. Het plezier in het samen maken van muziek en het samen zingen – dat is waar het om gaat. Het is dankzij een aantal bijzondere mensen op mijn pad dat ik zelf van een verlegen leerling opbloeide tot iemand die haar talenten durft in te zetten. In mijn werk als muziekleerkracht en dirigent wil ik graag die muzikale impuls doorgeven in mijn lessen en koor-repetities. En als er dan meer muziek in de klas is, en er wordt heerlijk gezongen tijdens een repetitie of optreden; dan is de dag geslaagd. Voor mij is het zingen en het dirigeren onlosmakelijk verbonden met de Boodschap die je hiermee beleeft en uitdraagt; zie hiervoor ook Psalm 57: 8 -11.

Zelfstandig

Sinds Mei 2019 ben ik ZZP-er. Ik ben op projectbasis actief als zelfstandige (docent / zangeres / dirigent) voor onder andere ‘Meer Muziek in de klas’, ‘Het Klooster’ in Woerden, ‘The Choir Company’, en als vaste dirigent van gospelkoor ‘Believe’ in Bergambacht en Christelijk koor ‘Menorah’ in Gouda. Met The Choir Company Vocals werken we af en toe mee aan de uitzendingen en events van ‘Nederland Zingt’ – wat ontzettend leuk is om te doen. Daarnaast ben ik sinds Januari 2023 actief als één van de dirigenten bij opnames van “Petrus in het Land” voor de KRO-NCRV.

Internationale Werkervaring

Van 2004 tot en met 2018 heb ik koren gedirigeerd en muziekonderwijs gegeven aan Internationale Scholen in Parijs, Londen, Qatar, Noorwegen, Zuid Korea, Australië en sinds 2018 in Nederland. Naast mijn werk op scholen heb ik in Qatar een musical project opgezet voor expat kinderen, in Zuid Korea was ik dirigent van ‘Geoje International Choir’ en in Australië van ‘The Australian Girls Choir’. Bovendien heb ik mijn medewerking verleend als muziekdocent bij internationale korenfestivals van AMIS en KIMEA, waarbij ik bij KIMEA ook gastdirigent ben geweest.

Familie

Mijn oorsprong ligt in de provincie Groningen, in het dorp Ulrum. Na het afronden van de middelbare school in Groningen ben ik afgestudeerd aan de Universiteit Wageningen in Ontwikkelingssociologie. Ik heb daarna een tweede studie afgerond: de PABO met een Minor in Muziek. Ik ben getrouwd en moeder van een zoon en twee dochters.

Muziek-Achtergrond

Sinds 1992 ben ik naast mijn studie Ontwikkelingssociologie ook actief bezig geweest met mijn muzikale ontwikkeling. Ik heb verschillende opleidingen gevolgd op het gebied van koordirectie, zang, muziektheorie en slagtechniek, bij onder andere Cultuurcentrum De Wâldsang, CNV Kunstenbond Vakgroep Muziek, The Continental Singers, Marie Kvammen (CVT), en recent een module Vocal Leadership (in School) bij Codarts (Conservatorium Rotterdam). Van 1994 – 2003 heb ik zeven keer getourd met ’The Continental Singers’, waarvan vier keer als dirigent. Deze tours waren samengesteld uit internationale zangers en instrumentalisten die samen een koor en live band / orkest vormden.

Flexibel

Door het werk van mijn man hebben we van 2004 tot en met 2018 in het buitenland gewoond. Hierdoor heb ik me gericht op een loopbaan die vooral ‘portable’ (overal inzetbaar) was. Dit is één van de redenen dat ik me heb omgeschoold als docent en de PABO heb afgerond met een muziekminor. Op deze manier kon ik ook aan de slag datgene waar mijn hart ligt; muziekeducatie. Sinds 2008 sta ik voor de klas als muziekdocent, met name in het primair onderwijs en af en toe voor workshops op het voortgezet onderwijs.

Coaching leerkrachten

Leerkrachten verder helpen in het geven van muziekonderwijs en het doorgeven van handige tools is voor mij een belangrijk onderdeel geworden in mijn werk om meer muziek in de klas te brengen. Van het observeren van de lessen tot het geven van gerichte workshops voor leerkrachten; ik werk graag veelzijdig. Het beantwoorden van hulpvragen, het geven van een voorbeeld muziek-les, het inspelen op de hulp-behoefte van de desbetreffende leerkracht of het (helpen) ontwerpen van workshops binnen een bepaald thema; ik hou er van om creatief en efficient in te spelen op de vragen die er liggen.

Create & Encourage & Achieve

Mijn voornaamste doel is om koorleden en leerlingen te laten groeien in hun talenten en zelfvertrouwen. Koormuziek is mijn grote passie en dirigeren geeft me enorm veel energie. Daarbij heb ik ook een extra missie: Meer muziek in de klas, standaard in het curriculum, standaard in het lesrooster, met een muzieklokaal vol instrumenten in elke school. Samenwerken, inspireren en een muzikaal doel bereiken – dat is waar ik voor sta.


Interesse in een workshop of een andere vraag?
Ik ben er voor je!Overige vragen – contact

Stuur een email naar info@key-note.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Voor een last-minute workshop of het overnemen van je repetitie kun je bellen naar 06-12695657.