Muziekprojecten, muziekworkshops en muziekonderwijs

Juni 2023 – Hele leuke opname-ochtend gehad voor Meer Muziek in de Klas – MuziekopleidersAkkoord – waarbij een video in de klas werd opgenomen van één van mijn muzieklessen die later op pabo’s en conservatoria gebruikt worden als studiemateriaal voor de toekomstige (muziek)leerkracht. Muziekles geven en doorgeven – aan de hand van vakintegratie / Gresnigt – genoten avn een mooie les met een hele leuke klas! Check Meer Muziek in de Klas voor meer informatie! Van harte aanbevolen!

Mei en Juni 2023 – een korte samenwerking met Kunstenhuis Idea en de Martin Luther Kingsschool in Maartensdijk om een zestal drama en musicallessen te verzorgen voor groep 7 en 8. Met groep 8 toewerken naar de musical en met groep 7 losse dramalessen doen: geweldig! Juist de samenwerking met de enthousiaste docenten op de school zelf en de leerlingen die steeds meer in een rol durven te kruipen en hun creativiteeit durven te uiten, maakt dit tot een enorm leuke ‘einde van het schooljaar-klus’.

Mei en Juni 2023 – Voor Het Klooster mag ik ook dit jaar weer vier workshops geven aan Groep 7 klassen, waarbij we een multidisciplinair project doen: zowel percussie, dans en zang met als thema ”Afrika”. In een korte workshop worden kleine groepjes van elke klas voorbereid op een voorstelling die aan het einde van de ochtend wordt gegeven aan de geinteresseerde ouders en verzorgers. Erg leuk om in samenwerking met mijn dans- en percussie-collega’s van Het Klooster het zang-gedeelte voor mijn rekening te nemen. Voor de leerlingen erg mooi als ze merken hoe alles uiteindelijk samenkomt op het podium van Het Klooster!

April 2023: 🎶🎵🎼 Wat een geweldige middag was het 20 april bij het eindoptreden van Muziek is de Basis! Het was fantastisch om te zien hoe de leerlingen van de verschillende basisscholen samen met het projectorkest en het D-orkest van Harmonieorkest Vleuten een onvergetelijke muzikale show neerzetten. De sfeer was fantastisch en iedereen genoot van de prachtige muziek. Het was duidelijk dat de leerlingen enorm veel geleerd hebben en er met plezier aan hebben gewerkt. Foto’s: Ger Wijtsma

April 2023: Workshop Koorvorming bij Gospelkoor Jubilation in Bunschoten Een hele gezellige en leerzame koor-trainingsavond – een mooie samenwerking met de dirigent en de koorleden. ”Het was een geweldige avond waarop we veel geleerd hebben!” aldus de koorelden. Voor een kort verslag – zie de link onder de foto.

April en Mei 2023 – Een vervolg coaching-sessie voor leerkrachten – ondersteuning in het geven van muziekonderwijs op een school in Kamerik. Van het observeren van de lessen tot het geven van handige extra tools om een les nog leuker en leerzamer te maken voor de leerlingen.

Maart – April 2023 – Sinds 2012 organiseert Harmonieorkest Vleuten jaarlijks Muziek is de Basis!, een groot muziekproject speciaal voor leerlingen van een aantal basisscholen in Vleuten en Leidsche Rijn. Ontzettend leuk om lokaal aan de slag te gaan en ingezet te worden als muziekdocent in de derde fase: met alle leerlingen aan de slag om een muzikale act te bedenken. Deze lessen hebben een meer workshopachtig karakter, omdat het juist de bedoeling is om de eigen (muzikale) creativiteit van de kinderen een plek te geven in deze act. Het project wordt afgesloten met een muzikale voorstelling in de grote zaal van Pathé Leidsche Rijn.

Januari – Maart 2023 – In deze periode mag ik meewerken aan een wetenschappelijk onderzoek vanuit de projectgroep Philala naar muziek en muziekinterventie voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Voor het onderzoek naar muziek dat wordt uitgevoerd binnen Philadelphia in samenwerking met de VU en de UvA mag ik een aantal muzieksessies begeleiden die uiteindelijk verbetering van kwaliteit van leven, verbetering van zelfvertrouwen en emotioneel welzijn alsmede verbetering van executieve functies als doel hebben – kortom: de mooie kracht van muziek inzetten voor een heel mooi doel en doelgroep.

December 2022 – Een bijzondere ontmoeting na de Nederland Zingt Dag resulteerde in het doorgeven van muziek aan de zoon van Svitlana – die ondanks dat hij gevlucht is met zijn moeder, toch ook hier in Nederland mag doorgaan met muziek maken. Inmiddels heeft Key-Note in samenwerking met Pommeq.nl een oefenmarimba gedoneerd zodat hij ook hier door kan oefenen op zijn instrument. Wil je het hele gesprek zien? Kijk dan de video via de link onder de foto.

December 2022 – Op 15 december vindt de opname van de 7e editie van het Kerst Muziekgala plaats van Méér Muziek in de Klas. Tijdens het Kerst Muziekgala laten artiesten en talentvolle kinderen zien hoe bijzonder en inspirerend het is om samen muziek te maken. Voor Méér Muziek in de Klas ben ik vaker actief en deze keer om een workshop aan te bieden aan scholen in Amsterdam, zodat ze voorbereid zijn op dit muziekgala en mee kunnen zingen en het echt kunnen beleven. Op tweede kerstdag is het Kerst Muziekgala te zien op NPO1, kijken dus!

November 2022 – Leerkrachten verder helpen in het geven van muziekonderwijs en het doorgeven van handige tools is voor mij een belangrijk onderdeel geworden in mijn werk om meer muziek in de klas te brengen. Van het observeren van de lessen tot het geven van gerichte workshops voor leerkrachten, hulpvragen beantwoorden en toelichten met praktische voorbeelden. Dit keer een mooie kans op een school in Kamerik – erg fijn werk – en een mooie samenwerking.

Oktober 2022 – Mei 2023- Werken voor Het Klooster in Woerden is ontzettend fijn – leuke uitdagingen, en altijd vernieuwend. Dit schooljaar weer op de ”Willem Alexander school” in Woerden aan de slag. Met af en toe een uitstapje naar multi disciplinaire projecten op het Klooster zelf, en coaching of andere workshops op scholen in de omgeving. Blijft mooi werk.

Augustus en September 2022 – Ook dit jaar ga ik me weer inzetten voor het project ”De Bestorming”. Key-Note zal de training en voorbereiding van docenten-teams op zeven verschillende scholen in heel Nederland op zich nemen. Een geweldig educatieproject van de Cello Biënnale Amsterdam i.s.m het Cello Octet Amsterdam, Prinses Christina Concours/ Classic Express en stedelijke partners. Doel: kinderen die niet zo snel met klassieke muziek in aanraking komen op een verrassende en aansprekende wijze onderdompelen in de wereld van musici en hun instrumenten.

Augustus 2022 – Cultureel Erfgoed – Doe-Orgel – Muzikale Educatie; alles komt samen in de workshops die gehouden worden tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht. Key-Note Muziek heeft zich ingezet om de workshops te ontwerpen en te ontwikkelen, geinspireerd door het materiaal dat beschikbaar was via orgelkids.nl. De betekenis en functie van orgels, de werking van het orgel, en er zelf één bouwen – kortom: hele leuke actieve workshops!

Juni 2022 – Bijzonder project – zingen met nieuwkomersleerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) – Ithaka. Deze leerlingen hebben zelf het initiatief genomen om een zang-project op te starten en samen te zingen, en tegelijkertijd extra Nederlands te leren. Samen werken aan zelf gekozen liederen, onderdeel van een groep zijn en groeien in zelfvertrouwen; wat een mooie doelgroep om mee te werken!

Ook in April 2022 ben ik weer op pad voor de Nationale Kinderherdenking 4 Mei. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat laat de oorlog in Oekraïne zien. Deze herdenking wordt op 4 Mei vanaf het voorplein van Madurodam live uitgezonden. Een groep van 300 kinderen uit het hele land zingt mee met het speciale lied dat voor deze herdenking is geschreven. Wat is het waardevol om me hiervoor in te mogen zetten in het aanleren van dit bijzondere lied aan leerlingen van scholen in Otterlo en Leiden. Een stukje vrijheid doorgeven met muziek. Klik op het logo voor meer informatie.

Maart 2022 – Workshops geven voor het Balletorkest, Hart Haarlem en CultuurMenu op verschillende scholen in Haarlem om de leerlingen voor te bereiden op hun bezoek aan de voorstelling van Belle en het Beest. Body Percussie, Drama & Muziek en uiteraard samen het slotlied leren zingen. Geweldig dat de leerlingen op zoveel verschillende manieren mee worden genomen naar en in de voorstelling. Ook op deze manier meer muziek (en drama) in de klas, heerlijk!

Het schooljaar 2021/2022 – Mooie samenwerkingsverbanden voor structureel muziekonderwijs – samen met NEOS, SCRIPT, Talent Academy, Meer Muziek in de Klas en…. vanaf Januari 2022 ook met Het Klooster in Woerden. Blijven werken aan duurzaam muziekonderwijs voor alle kinderen. Zo ontzettend belangrijk!

Leuke herfstactiviteit in het nieuwe schooljaar; heerlijk aan de slag voor Oorkaan – dit keer het geven van een docenten training voor de Cello Biennale. Het bevorderen van meer muziek in de klas gaat ook om de ervaring, het luisteren naar en het beleven van muziek – met ”De Bestorming”. Wat een geweldig initiatief en educatieproject van de Cello Biënnale, in samenwerking met het Cello Octet Amsterdam, Oorkaan en het Prinses Christina Concours.

Emmers – nieuw in het instrumentarium van Key-Note! Super leuk voor ”Bucket Drumming”. Alle leerlingen van de basisschool in Afferden hadden de primeur om ze uit te proberen. Een heel veelzijdig instrument – vooral in combinatie met de houten ritmestokken. Samen met de leerlingen verder leren, onderzoeken en ze op allerlei manieren leren te gebruiken. Wordt vervolgd!

De wens van erevoorzitter Koningin Máxima van Meer Muziek in de Klas is structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen. In aanloop naar haar verjaardag op 17 mei 2021 riepen we heel Nederland op om zich extra in te zetten voor muziek. Ook scholen hebben zich op kunnen geven om onderdeel te worden van de muzikale verjaardagstaart.  Zodoende maakten zij kans op een muzikale workshop. Voor deze workshops ben ik in de maanden Mei, Juni en Juli op pad om extra muzikale impulsen te geven in Nieuwer ter Aa, Hellevoetsluis, Afferden en Utrecht. Fantastisch om me hiervoor in te kunnen zetten.

De maand Juni 2021 staat volop in het teken van workshops voor Meer Muziek in de Klas. Wat ontzettend fijn dat dat vanaf deze maand ook weer op locatie mag. De instrumenten gaan weer mee (xylofoons, metallofoons, boomwhackers, klokkenspellen, ritmestokjes, etc) – dit keer naar de Weekendacademie op vier verschillende locaties in Amsterdam.

In 2021 wordt de Nationale Kinderherdenking 4 mei voor de zesde keer georganiseerd. Door de coronamaatregelen een aangepast, maar zeer bijzonder programma. We vieren dat Nederland 75 jaar (+1) geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Een herdenking voor en door kinderen. Duizenden kinderen staan op deze dag stil bij hoe het is om je leven te wagen voor je land. Om moed, beleid en trouw te tonen. Erg dankbaar om voor de Stichting Haagse Passie me in te mogen zetten in het aanleren van een bijzonder lied voor deze dag. Klik op het logo voor meer informatie.

April 2021 – De afgelopen tijd heb ik meerdere vragen gekregen van mede-koor-dirigenten hoe je efficient Garageband en Zoom kunt combineren. Meerdere dirigenten hebben deze cursus inmiddels succesvol gevolgd. Wil je ook Garageband (iPad versie) gebruiken tijdens je Zoom-repetities en Zoom-muzieklessen? Wil je op je iPad met Garageband opnames maken die je kunt inzetten tijdens je repetities en lessen? In een korte workshop voor beginners leer je hoe je op je iPad een opname maakt, met inzet van meerdere sporen, en hoe je leuke loops / percussie kunt toevoegen. Voor meer informatie en inschrijven even klikken op de foto.

Wetenschapsjournalist Mark Mieras schrijft voor Méér Muziek in de Klas een wetenschappelijk artikel over de meerwaarde van muziekonderwijs. Onder andere op basis daarvan probeert Meer Muziek in de Klas het belang van muziekonderwijs kenbaarder te maken en het werk in de regio te onderbouwen. Om een zo compleet mogelijk beeld krijgen van wat Meer Muziek in de Klas doet en wat het effect is van muziekonderwijs, was het een geweldige kans om met hem hierover in gesprek te gaan als Vliegende Brigadier voor deze fantastische stichting. Op meerdere gebieden zo belangrijk werk!

Ook in 2021 ga ik door met de projecten voor Meer Muziek in de Klas. N.a.v. de persconferentie zal dat de komende tijd nog online zijn, en hopelijk binnenkort weer met heel veel instrumenten op locatie 🙂

In het kader van omdenken / niet zingen boven 12 was ik in November en December 2020 onderweg met een bak vol instrumenten voor Meer muziek in de Klas Petje Af. Met dank aan de ritmestokjes en de klokkenspellen via muziekcollega’s .

September 2020: Workshop geven aan de leerlingen van het ECL in Haarlem. Thema van de dag: ‘Ontmoetingen met de wereld’. Heerlijk bezig met Call Response, Worksongs, Blues, Spirituals en Gospel!

September 2019 Apeldoorn: Het Australian Girls Choir (AGC) bezoekt het Veluws College Walterbosch op hun tour door Europa. Als voormalig dirigent van het AGC in Perth mag ik tijdens hun tweedaagse bezoek aanwezig zijn en meedraaien in de workshops van het koor. Geweldig om oude collega’s en voormalige koorleden terug te zien. Met dank aan het team van het Veluws College.

December 2016 – Uitvoering van de Musical ”Peter Pan” – Broadway Junior Productie op de ”International School of Koje”. Leerlingen van de Middelbare School maakten hiervoor zelf het decor, organiseerden de kostuums, en hielpen mee in het ontwerpen van de choreografie. Wederom een mooie kans voor de leerlingen om de Kunst en Cultuurvakken te verbinden en toe te werken naar een geweldige uitvoering. Erg leuk om als ”Arts Leader for Learning” dit project te begeleiden en actief te zijn als muziek- en dramadocent voor deze school.

Juni 2016 – toewerken met de scholieren van de ”International School of Koje” naar een uitvoering van de Musical ”the Blue Crystal” – Starshine Music Productie. Enthousiaste leerlingen in de leeftijd 9-12 jaar waren er na een periode van drie maanden oefenen klaar voor. Geweldig om als ‘Arts Leader for Learning’ op deze school actief te zijn en de creatieve kansen te creëren voor de leerlingen om hun talenten in te zetten. Mooi om als muziek- en dramadocent het zingen, de choreografie, het acteren en het maken van de kostuums voor deze school te mogen begeleiden.

Februari 2016 – toewerken met de middelbare scholieren van de ”International School of Koje” naar een uitvoering van de Musical ”Mulan” – Junior Broadway Productie. Acteren, zingen, decor- en kostuumontwerp; een project van maanden hard samenwerken naar een geweldige uitvoering. Geweldig om als teamleider de Arts-Department van deze school te mogen begeleiden en als muziek- en dramadocent hieraan mee te werken.