Muziekprojecten, muziekworkshops en muziekonderwijs

Het schooljaar 2021/2022 – Mooie samenwerkingsverbanden voor structureel muziekonderwijs – samen met NEOS, SCRIPT, Talent Academy, Meer Muziek in de Klas en…. vanaf Januari 2022 ook met Het Klooster in Woerden. Blijven werken aan duurzaam muziekonderwijs voor alle kinderen. Zo ontzettend belangrijk!

Leuke herfstactiviteit in het nieuwe schooljaar; heerlijk aan de slag voor Oorkaan – dit keer het geven van een docenten training voor de Cello Biennale. Het bevorderen van meer muziek in de klas gaat ook om de ervaring, het luisteren naar en het beleven van muziek – met ”De Bestorming”. Wat een geweldig initiatief en educatieproject van de Cello Biënnale, in samenwerking met het Cello Octet Amsterdam, Oorkaan en het Prinses Christina Concours.

Emmers – nieuw in het instrumentarium van Key-Note! Super leuk voor ”Bucket Drumming”. Alle leerlingen van de basisschool in Afferden hadden de primeur om ze uit te proberen. Een heel veelzijdig instrument – vooral in combinatie met de houten ritmestokken. Samen met de leerlingen verder leren, onderzoeken en ze op allerlei manieren leren te gebruiken. Wordt vervolgd!

De wens van erevoorzitter Koningin Máxima van Meer Muziek in de Klas is structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen. In aanloop naar haar verjaardag op 17 mei 2021 riepen we heel Nederland op om zich extra in te zetten voor muziek. Ook scholen hebben zich op kunnen geven om onderdeel te worden van de muzikale verjaardagstaart.  Zodoende maakten zij kans op een muzikale workshop. Voor deze workshops ben ik in de maanden Mei, Juni en Juli op pad om extra muzikale impulsen te geven in Nieuwer ter Aa, Hellevoetsluis, Afferden en Utrecht. Fantastisch om me hiervoor in te kunnen zetten.

De maand Juni 2021 staat volop in het teken van workshops voor Meer Muziek in de Klas. Wat ontzettend fijn dat dat vanaf deze maand ook weer op locatie mag. De instrumenten gaan weer mee (xylofoons, metallofoons, boomwhackers, klokkenspellen, ritmestokjes, etc) – dit keer naar de Weekendacademie op vier verschillende locaties in Amsterdam.

In 2021 wordt de Nationale Kinderherdenking 4 mei voor de zesde keer georganiseerd. Door de coronamaatregelen een aangepast, maar zeer bijzonder programma. We vieren dat Nederland 75 jaar (+1) geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Een herdenking voor en door kinderen. Duizenden kinderen staan op deze dag stil bij hoe het is om je leven te wagen voor je land. Om moed, beleid en trouw te tonen. Erg dankbaar om voor de Stichting Haagse Passie me in te mogen zetten in het aanleren van een bijzonder lied voor deze dag. Klik op het logo voor meer informatie.

April 2021 – De afgelopen tijd heb ik meerdere vragen gekregen van mede-koor-dirigenten hoe je efficient Garageband en Zoom kunt combineren. Meerdere dirigenten hebben deze cursus inmiddels succesvol gevolgd. Wil je ook Garageband (iPad versie) gebruiken tijdens je Zoom-repetities en Zoom-muzieklessen? Wil je op je iPad met Garageband opnames maken die je kunt inzetten tijdens je repetities en lessen? In een korte workshop voor beginners leer je hoe je op je iPad een opname maakt, met inzet van meerdere sporen, en hoe je leuke loops / percussie kunt toevoegen. Voor meer informatie en inschrijven even klikken op de foto.

Wetenschapsjournalist Mark Mieras schrijft voor Méér Muziek in de Klas een wetenschappelijk artikel over de meerwaarde van muziekonderwijs. Onder andere op basis daarvan probeert Meer Muziek in de Klas het belang van muziekonderwijs kenbaarder te maken en het werk in de regio te onderbouwen. Om een zo compleet mogelijk beeld krijgen van wat Meer Muziek in de Klas doet en wat het effect is van muziekonderwijs, was het een geweldige kans om met hem hierover in gesprek te gaan als Vliegende Brigadier voor deze fantastische stichting. Op meerdere gebieden zo belangrijk werk!

Ook in 2021 ga ik door met de projecten voor Meer Muziek in de Klas. N.a.v. de persconferentie zal dat de komende tijd nog online zijn, en hopelijk binnenkort weer met heel veel instrumenten op locatie 🙂

In het kader van omdenken / niet zingen boven 12 was ik in November en December 2020 onderweg met een bak vol instrumenten voor Meer muziek in de Klas Petje Af. Met dank aan de ritmestokjes en de klokkenspellen via muziekcollega’s .

September 2020: Workshop geven aan de leerlingen van het ECL in Haarlem. Thema van de dag: ‘Ontmoetingen met de wereld’. Heerlijk bezig met Call Response, Worksongs, Blues, Spirituals en Gospel!

September 2019 Apeldoorn: Het Australian Girls Choir (AGC) bezoekt het Veluws College Walterbosch op hun tour door Europa. Als voormalig dirigent van het AGC in Perth mag ik tijdens hun tweedaagse bezoek aanwezig zijn en meedraaien in de workshops van het koor. Geweldig om oude collega’s en voormalige koorleden terug te zien. Met dank aan het team van het Veluws College.