Januari, Februari – iets met een virus en ‘’het zal wel overwaaien’’ gevoel. Genieten van het feit dat ik – na het opzeggen van mijn baan in December – me nu echt kan richten op mijn werk als ZZP-er. Nieuwe opdrachtgevers, projecten opstarten en koor-projecten voorbereiden. Een repetitie voor de Nederland-Zingt dag, een cursus op Codarts, inzingen van oefenbestanden voor een concertenreeks in Mei, en het opzetten van een Parkrun die nu structureel in Nederland zal plaatsvinden – we zijn één van de eerste locaties in Nederland die Eind Februari start. Geweldig, we hebben er zin in.

Maar dan, het wordt Maart 2020, de eerste doorgestreepte activiteiten in de agenda. Verplaatsten van een concerten-reeks; in September kan het vast wel weer. Voor het eerst kennis maken met online les, de cursus Vocal Leadership wordt verspreid over de maand Maart en April via ZOOM gegeven. De kinderen blijven half Maart thuis en ZZP-opdrachten komen stil te liggen. Een geplande proef-directie stellen we uit.

De daarop volgende maanden gaan met golf-bewegingen; dan weer wel, dan weer niet naar school, cursus en renclubjes. Omdenken – welke mogelijkheden biedt Zoom voor koor-repetities? Kan ik via Youtube inzingoefeningen geven voor mijn koor? Met de gelukkig al aanwezige kabels, interface digitale piano en microfoons zoek ik uit wat de mogelijkheden zijn. Interne verhuizingen; wie zit op welk plekje te werken / huiswerk te maken? Waar komt iedereen in huis het beste toe aan school en werk?

In Juni kunnen we zowaar even weer echt repeteren, als heerst er wel veel onrust over ‘zingen’, aerosolen en wat nu wel en niet veilig is. Discussies en onderzoeken – de meningen zijn verdeeld. Dan maar een sessie ritme-oefeningen, body-beats, muziektheorie geven in plaats van samen zingen. Weer omdenken. Het komt vast snel goed. Om toch actief wat te kunnen doen buitenshuis besluit ik me aan te sluiten als zaalgids van het nabijgelegen kasteel – mooi vrijwilligerswerk, inspirerende omgeving.

In September is daar dan de geplande proef-repetitie; een koor erbij, we gaan ervoor – blij! Wel met meters afstand van elkaar – maar we mogen weer repeteren. De projecten lopen weer wat aan, workshops geven op scholen, een tv-opname; een mooie maand.  Hybride lessen met de cursus Vocal leadership, en weer wat interne verhuizingen – zodat we weer rustig thuis kunnen werken. De kinderen weer even naar school, fijn!  

Halverwege Oktober wordt zingen afgeraden, koorrepetities gecancelled en moet ik weer omdenken voor mijn projecten van Meer Muziek in de Klas. Ik ga structureel via Zoom repetities leiden en struin Markplaats af naar Orff-Instrumentarium; een heleboel xylofoons en metallofoons gaan vervolgens in November en December mee in de auto om zo toch muziekworkshops te kunnen geven.

Het gevoel dat het wel ‘’snel over zal zijn’’ ebt weg. Ik geef mezelf een online serie zanglessen cadeau, en verdiep me in Premiere Pro –  voor koorfilmpjes en de Kerstnachtdienst. Ik ontwerp heuze ‘’menu-kaarten’’ met opties voor koor-repetities waaruit gekozen kan worden; om zo de boel maar draaiende proberen te houden. In de kerstvakantie klussen we aan een extra kantoor boven de schuur, zodat we elkaar nu echt niet meer ‘in de weg’ zitten. Zonder geluidsoverlast werken.

Inmiddels is het Januari 2021 – een tijd om me te richten op het bouwen van een website. Voor Meer Muziek in de Klas alleen nog maar online lessen; wat mis ik het echte contact met de leerlingen. Ik doe mee met Dirigenten-Inspiratie sessies; wat helpen de dirigenten elkaar onderling toch ontzettend fijn! Ik prijs me gelukkig met nog een tv-opname voor EO-Nederland Zingt met The Choir Company – geheel Corona-proof.

Februari, Maart 2021; Ik probeer de moed erin te houden en positief te blijven. Weer actief bezig met plannen voor Cross-Cultural Awareness en een combinatie met muziek. Toch, met dat ‘’taboe’’ op zingen merk ik dat ik soms wankel; de vier verschillende activiteiten die ik als zelfstandige aanbied (Muziekworkshops, Gospel, Dirigeren en Cross Cultural Awareness) – mijn vier pijlers – worden als tafelpoten steeds meer ‘’afgeschaafd’’, waardoor mijn draagvlak instabiel wordt. Koorleden haken af, of haken überhaupt niet aan,  en muziekworkshops worden op scholen geweerd. Via Jamulus probeer ik weer wat nieuws uit – toch online ‘’live’’ zingen – een hoop nieuwe technische vaardigheden leren – ook al moet ik daarvoor mijn computer helemaal herinstalleren. Met het team van Parkrun vieren we online ons 1-jarig jubileum.

Wat een bijzonder jaar is dit geweest! Ook al geven de persconferenties nog geen perspectief – toch blijf ik bezig met nieuwe plannen voor muzikale projecten als (nu nog) kleine stipjes op de horizon.

Een jaar verder –  en waarschijnlijk met verlenging: Blijven zoeken, vernieuwen, omdenken, leren, luisteren en rennen. En vooral niet opgeven!

Aanwinsten in deze Corona-periode:
30 instrumenten (xylofoons, metallofoons, djembe, ritmestokjes…)
20 kabels,
5 kilo,
1 mengpaneeltje
1 Nieuwe bril
Website
Hoop technische kennis,
Heel veel nieuwe behulpzame dirigenten leren kennen,
Helpdesk-mensen voor eeuwig dankbaar
1 extra kantoortje in huis – vijf mensen tegelijk online – niemand die het hoort / niemand die zich stoort:)
Voorraad Flexibiliteit