Een grote wens komt uit – standaard alle instrumenten mee voor al mijn leerlingen. Achterin de auto – klaar voor meer muziek in de klas. Mobiel zijn – meteen ingepakt op stap. Een wens die er al een tijdje was, maar door omstandigheden werd uitgesteld.

Doelgericht- alles in bakjes en vakjes, gestructureerd. Een paar eigenschappen van mijn vader. De zomer van 2021 ging anders dan verwacht. Mijn vader ging plotseling achteruit. Een vakantie afgebroken, een lange rit naar Nederland, en op de thuisbasis meehelpen. Terug naar mijn geboortedorp – bij mijn ouders – een hele kostbare tijd zo nog samen.

Naast zijn ziekbed nadenken over dat wat er toe doet. Genieten van kleine, stille, maar zoveel-zeggende momenten. Zingend de dag starten, zingen met mijn oom met Down Syndroom om hem te helpen afscheid te nemen, ‘s nachts zingen met mijn moeder, zingen om hem te doen beseffen dat het zondag was. Zingen om zelf te beseffen dat al die liederen die we met meerdere ensembles opnamen voor programma’s als ”Nederland Zingt” en ”Petrus in het Land” juist hier in de stilte zo krachtig tot hun recht komen. Steun, rust, kalmte en een rustige blik in zijn ogen.

En nu, weken later ga ik weer op weg. Gesteund door diezelfde liederen. Het is nu anders, hij is er niet meer bij.
En toch zal ik blijven zingen; dat was tenslotte ook zijn grote hobby.

Voor de kracht om door te gaan,
Voor de diepe leegte die om inhoud vraagt,
de belofte dat Uw Woord nog dieper gaat,
Voor het raadsel dat ons na de dood nog wacht,
voor het vredig Licht na onze stervensnacht,
als de pijn is heengegaan, en wij eind’lijk voor U staan

en Uw heerlijkheid voorgoed zijn ingegaan,
Vader dank U wel.
(vertaling door Jolanda Koning – de Jong, – Thanks Be To Our God van Travis Cottrell)

In de hemel klinkt nu een prachtige diepe bas-stem.

Wat had ik graag deze mobiele muziek-wagen aan mijn vader laten zien. Hij had dat ontzettend mooi gevonden. Bij het inrichten van alle apparatuur stuitte ik op een kleine uitdaging – het voorkomen van het teveel heen en weer schuiven van mijn geluid-boxen. En opeens besefte ik dat ik een jaar geleden zijn oude greedschapkist had gekregen. Wonder boven wonder past het precies – de boxen staan erin, en het probleem is opgelost.

Dankbaar dat hij er zo altijd een beetje ‘bij’ is. 🎵. Met me mee

voor papa 19-10-1937 – 19-09-2021